A Rudnay Gyula Emlékkiállítás megnyitójának meghívójában jeleztük, hogy a kiállítás ideje alatt is tervezünk tárlatvezetést. Szeretném figyelmükbe ajánlani, hogy erre 2018. április 7-én, szombaton 15 órakor kerül sor dr. Rudnay Gyula, a festőművész unokájának közreműködésével. (Szikra Galéria Jászberény Kossut u. 30.)

A program keretében lehetőség lesz megtekinteni az „A képeid, hol álmok hegedülnek…. Gondolatok Rudnay Gyuláról” című rövid filmet, melyet a Zajti testvérek készítettek a Duna Televízió megbízásából. Nagy öröm számunkra, hogy a film jászberényi ősbemutatójára invitálhatjuk az érdeklődőket.

Rudnay Gyula festőművész, főiskolai tanár, Kossuth Díjas, Kiváló Művész, a Corvin Lánc kitüntetettje.

Festészetét több stílusirányzat is áthatja. Egyaránt merít a nemzeti romantika, a realizmus és Nagybánya hagyományaiból. „Mindenkor a magyar lelkiség festője akartam lenni” – írja egyetlen kézzel írott fennmaradt önéletrajzában.

Lányát, Rudnay Rózsát – aki Halasy Miklós jászberényi református lelkész felesége volt – gyakran meglátogatta Jászberényben. Ilyenkor a fiatal jászberényi festők felkeresték és bemutatták műveiket a mesternek, szakmai véleménye befolyásolta munkájukat.

A kiállításon a Szikra Galéria tulajdonában lévő alkotások mellett máskor nem látható, a Rudnay családtól és a gyűjtőktől kölcsönkapott festmények, valamint életének, munkásságának nem publikált dokumentumai, fotói is bemutatásra kerülnek.

 

A tárlatvezetés befejezéseként a Rudnay Család ajándékaként kisorsolásra kerül Rudnay Gyula Vásározók című rézkarca.